1 . هرگونه فعالیت صعود قلل مرتفع توسط باشگاه های کوهنوردی پس از اخذ مجوز اداره ورزش و جوانان استان با رعایت آئین نامه های عمومی و تخصصی ثبت باشگاه ها مجاز است.
2 .حضور سرپرست و مسئول فنی (دارای مدرک مربیگری یا مربی راهنما ) و امدادگر در تیم ها الزامی است.
3. اخذ بیمه ورزشی، بیمه مسئولیت تیم و… برای اجرای برنامه ضروری بوده و در صورت بروز حادثه کمک حال برگزار کننده خواهد بود.
4. لازم است تمام همراهان حاضر در برنامه، دوره های آموزشی فدراسیون که مکمل برنامه ها کوهنوردی یا صعودهای فنی هستند را گذرانده باشند. بدیهی است مسئولیت همراهی نفرات فاقد شرایط مذکور بر عهده سرپرست تیم و مدیر باشگاه است.
5 .باشگاه ها فعالیتهای فصلی خود را پیش از اجرا در قالب برنامه 6 ماهه به هیات استان خود اعلام نمایند. همچنین اعلام برنامه های خارج از استان از طریق هیات مبدا یا باشگاه برگزارکننده به هیات استان مقصد الزامی است.
6. آگاهی کامل از صحت و سلامت اعضای تیم توسط باشگاه و سرپرست برنامه قبل از اجرا ضروری است.
7 .جهت صعود به قلل سایر استانها کسب اطلاعات جامع توسط سرپرست برنامه از محل اجرای برنامه، ظرفیتهای منطقه، امکانات، اطالعات راهها و مسیر صعود، شرایط جوی، فرهنگی و اجتماعی، شهر مقصد، احترام به ساکنین محلی و اخذ مجوزهای لازم ضروری است.
8 . فعالیت گروههای کوهنوردی فاقد مجوز ممنوع بوده و مسئولیت هرگونه صعود و همراهی با ایشان برعهده خود فرد و برگزار کننده میباشد.
9 .فعالیتهای آژانسهای گردشگری در ارتفاعات، تنها در صورت داشتن مجوزهای لازم از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با مشارکت باشگاههای کوهنوردی و حضور مربیان کوهنوردی مرتبط با نوع فعالیت، راهنمایان کوهستان(دارای مدرک از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) و مربی راهنمای این فدراسیون مجاز است.
10.کلیه فعالیتهای صعود به قلل مرتفع با تعداد نفرات باالی 5 نفر به دلیل رعایت اصول زیست محیطی و ایمنی تنها از مسیرهای عادی توصیه میشود. ضروری است در برنامه های عادی حداکثر نفرات 12 نفر با همراهی حداقل 1 مربی کوهنوردی مجرب و برنامه های مشکل و فنی حداکثر 5 نفر با همراهی 1 مربی مجرب با رعایت دیگر الزامات مقرر انجام گردد.
11. صعود افراد کم تجربه به قلل مرتفع مستلزم گذراندن دوره ها و کارگاه های آموزشی ثبت شده در آیین نامه فعالیت باشگاه ها و پس از کسب تجربه لازم بر روی قلل کم ارتفاع (مسیرهای عادی، آسان و یک روزه مجاز است ) . بهره گیری از لوازم و تجهیزات استاندارد و متناسب با برنامه برای کلیه اعضای تیم الزامی بوده، سرپرست تیم مسئول کنترل لوازم و تجهیزات نفرات است.
12. استفاده از زمان کافی صعود و بازگشت باید توسط سرپرست برنامه ریزی شود.
13. در خصوص بکارگیری افراد محلی در فرآیند صعود و استفاده از خدمات انتقال بار توسط چارواداران در مناطق کوهستانی، ضمن توجه به مقررات ابلاغی کمیته پناهگاه های فدراسیون می بایست هماهنگی لازم را با مدیران قرارگاه های کوهستانی به عمل آید.
14. سرپرست با همراهی اعضای تیم ملزم به تخلیه زباله ها حتی مواد غذایی مازاد، بنرهای تبلیغاتی و یادبود هستند.
15. برپایی سرویس بهداشتی در کنار چشمه ها، جوی ها و رودخانه ها به دلیل آلوده سازی آب شرب دامنه ها و همچنین بخاطر عبور حیوانات وحشی ممنوع است.
16. در صورت شبمانی در مجتمع های کوهستانی، پناهگاه، جان پناه و یا چادر، رعایت الزامات فرهنگی و اجتماعی حضور در کمپ و رعایت شئونات اخلاقی الزامی است.
17. با توجه به فعالیت سنگین کوهنوردی در زمان بازگشت تنها پس از استراحت مناسب اقدام به رانندگی نمایید و در صورت استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی حتماً از خودروهای دارای مجوز تردد با حضور رانندگان دارای مدارک مورد تأیید (گواهینامه، بیمه شخص ثالث، معاینه فنی خودرو و…) استفاده کنید.
18 .به منظور ایجاد آمادگی صعود و هم هوائی صحیح تر و استفاده بیشتر از طبیعت، ایمنی اعضای تیم ها و حفظ و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست، صعود به ارتفاعات و قلل از آخرین نقطه روستایی شروع و ضروری است از خودرو برای طی بخشی از مسیر صعود استفاده نگردد. همچنین توصیه مؤکد میشود تا از تردد از مسیرهای غیرمتعارف برای صعود پرهیز شود.
19. شهرستانهایی که فاقد باشگاه کوهنوردی هستند و یا باشگاه ها در حوزه صعود به قلل فعال نیستند، هیأت شهرستان میتواند با رعایت تمامی الزامات فنی و مندرجات این بخشنامه اقدام به اعزام تیم نمایند.
20. رؤسای هیأت های کوهنوردی و صعودهای ورزشی استانها و باشگاهها در زمان صعود تیم های اعزامی، میبایست شرایط و شرح حال تیم ها را رصد نمایند و در صورت بروز حادثه تا زمان رفع بحران و هزینه ها، هماهنگی های لازم با مسئولین این تیم ها، باشگاه ها و شهرستان ها تا زمان پایان حل مشکلات ایجاد شده و حادثه، موضوع را با دقت کامل از مبادی ذیربط پیگیری نمایند.
21. ضروری است تمامی هیات های کوهنوردی و صعودهای ورزشی استانها، باشگاهها، نهادها و سازمانها نسبت به معاینات پزشکی توسط پزشک معتمد متخصص قبل از صعود به ارتفاعات و قلل اقدام لازم را به عمل آورند. همچنین بهتر است هر یک از ورزشکاران دارای پرونده پزشکی شخصی باشند.
22. شایسته است قبل از عزیمت هماهنگی لازم با مدیران قرارگاه های کوهستانی صورت پذیرفته و اطلاعات لازم از ایشان دریافت گردد.
23. اعلام تقویم اجرایی برنامه مبتنی بر تمامی جزئیات اجرایی زمان، مکان، محل صعود، اعضاء و مسئولین تیم، لوازم، تجهیزات، پزشک و یا امدادگر، ملزومات پزشکی، امکانات، هماهنگی های اداری و… قبل از اتمام برنامه در زمان مناسب به جهت هماهنگی های لازم و کنترل فنی به هیأت استان اعلام و پس از انجام برنامه و صعود، ارائه گزارش به هیأت استان یا باشگاه انجام شود.
24 .مقتضی است رعایت شئونات اخلاقی، فرهنگی، شرعی و عرفی، استفاده از پوشش مناسب و حقوق شهروندی در هنگام گذر از روستاها، باغات، مزارع مجاور ،مناطق کوهستانی و صعود انجام شود.
25 .در صورت بروز هرگونه ناهماهنگی، مشاجره و مشکل، مدیران قرارگاههای کوهستانی در جریان موضوع قرار گیرند. در صورت بروز حادثه و نیاز به موارد امدادی سرپرستان تیم ها با شماره 112 مدیریت امداد کوهستان جمعیت هلال احمر تماس گرفته شود و سپس مدیران قرارگاه های کوهستانی را مطلع نمایند. خاطرنشان میشود الزامات فوق تنها جهت حفظ سلامتی اعضای تیم و صعودهای پاک، بهره مندی بهینه از طبیعت و کوشش جهت توسعه پایدار ورزشی است. همچنین فصل الخطاب کلیه موارد پیشبینی نشده قوانین جاری فدراسیون، وزارت ورزش و جوانان و قوانین کشوری است .